Sasa'nın 22 Milyar Borcu Tarih Oldu

Sasa'nın 22 Milyar Borcu Tarih Oldu

Jeopolitik riskler ve savaşlar Sasa'da satışları artırdı. Sasa'nın 22 Milyar Borcu Tarih Oldu.

Bilanço analizleri yaptığımızda hep konuştuğumuz mevzular ama yorumlarda sürekli karşıma çıkıyor, Sasa yakında tahvil ödemesi yapamayacak vs şeklinde. Sasa 3.5 yıldır zirvesinden uzak ama piyasa çarpanları hissedeki değer değişimini açıkça gösteriyor. Bunu bir kıyasla örneklendireceğim sizler için.

Sise 2022 9 aylik doneminde yani sasa zirvesini gördüğünde pddd oranı 1.32 den işlem görüyordu. Yani ederinden %32 primli. Sirket hissese hala ayni fiyattan işlem görmesine rağmen bugün çarpanları 0.56 ile işlem görüyor. Yani suan ederinden %44 iskontolu. Hiç hisseye çevrilebilir tahvil ihraç etmedi.

Sasa 2022 9 aylık bilanço döneminde pddd tam 45 katından işlem görüyordu. Şuan hala aynı çarpandan işlem görüyor olsaydı 165 tl olurdu. Bugün ise 0.75 ve %25 iskontolu. Şirketin yüksek borcu dolar bazlı çektiği borcu 5 katının üzerinde geri ödemesine sebep oldu. Vestl hissesi bugün işçi çıkartıyor ciddi bir finansal sorun içinde ama hisseye çevrilebilir tahvil ihraç etmiyor. Bir cok şirket varlık satarak ayakta kalmaya çalıştığı bir dönemde aşırı borçlu batabilir mi sorularının dolaştığı ortamda yapılan tahvil ihraçları hem kolayca alıcı buluyor hemde en önemlisi yatırımcıların belki %90 dan fazlası faiz yerine hisse istiyor.

Sasa 2022 zirvesinde bilançosundaki özkaynak yani toplam kaynaklarından borcunu çıkarttığımızda kalan kısım 13 milyar TL idi. Bugün tam 171 milyar TL. Borsada bu kadar büyüyen hisse göstermeniz zor bence. Ama hisseye yansıma olmaması olmayacağı anlamına gelmiyor. Sasa hissesinin baskilanmasinin bir sebebi de bu benim şahsi görüşüm, planlanan tahvil ihraçlarının henüz tamamlanmamış olması olabilir. Zaten borsaya para girişinin de zayıf olduğunu biliyorsunuz. Negatif etmen çok eylüle kadar.

Burada görülmesi gereken budur! Dolar bu kadar yükselmeseydi devasa borç oluşmazdı haliyle. Bu sasaya özgü değil bütün sirketler zarar gördü. Cesareti olanlar ise bu zorlukla mücadele edebilmeyi öğrendi. 

Benim ilgilendiğim 22 milyar tl kaynak sağlanması, önemli bir borcun yönetilebilir hake gelmesi ve Erdemoğlunun ana ortak olarak %50 üzerinde paya sahip kalması.

2026 yılı itibariyle satışların gecen seneye hatta 3 yıla oranla %50 üzerine çıkması, faizlerin yıl sonuna kalmadan yeniden inişe geçmesi, 2027 de dünya ticaretinin ivme kazanması beklentisi, Suudi Arabistan ile yapılan tren yolu projesiyle Avrupa ve orta Asya'ya ticaretin kolaylaşması gibi konular heyecanlandırıyor. Korkutmuyor.

Ahmet Güven

Katnak: https://x.com/ahmetguventp/status/2068982309127094449

İlişkili Haberler